你問我答

6. 可唔可以介紹下你哋既成員?另外,我都想知道你哋成立細葉榕嘅原因?

我哋係嚟自海外各地嘅專業人士,包括:生物學教授、媒體工作者、會計師同埋人權組織召集人。過去兩年都有各自參與唔同嘅民主運動,因而結識到大家。

核心成員名單如下:
Dr. Eric Ho  (生物學教授)
Ms. Kelly Pun (媒體工作者)
Mr. Thomas Fung (會計師)

同時有感政治環境日趨嚴峻,我哋估計唔同嘅香港民主組織將會面臨被打壓同埋被取締嘅風險,所以就喺海外籌備人道支援組織以備不時之需。

7. 曾經有人道支援基金被凍結戶口,請問你們有相對應的預防措施嗎?

完全明白大家嘅顧慮,呢個亦都係我哋非常關注嘅問題。港共政府為打壓人道支援工作,用懷疑洗黑錢為理由去凍結一些組織及個人銀行户口,從而達到政治目的。

因此,我哋有以下相對應措施。細葉榕係一個註址喺英國嘅基金,銀行戶口係使用WiseUK,使用海外金融機構可以避免資金因為打壓而遭到無理及無限期凍結。

另外,我哋亦都建議捐款人採用月捐嘅方式,主要目的係避免資源囤積( 減低風險 ),另一方面就係,希望可以為在囚人士提供完整而穩定嘅經濟支援。

8. 你們目前有遇到什麼困難嗎?

目前面對兩個比較迫切嘅困難:

1)基金缺乏知名度

目前社交媒體的followers 都係偏低,受演選法嘅影響下,我哋嘅post 接觸到目標觀眾亦都較少,亦都因為咁導致細葉榕冇辦法做到以往同類基金嘅支援規模。我哋目前只有平均月額 8.5萬港元嘅捐款額,

2)缺乏人手

由於團員人數有限亟待援手,各方面都需要同路人幫忙,包括但不限於:日常行政助理、公關宣傳、會計師同埋願意陪同我們開荒,對於人權運動發展有遠見,又樂意振興香港族群嘅你!

9. 細葉榕成立咗兩個多月,你哋對於組織未來發展有咩長遠目標?

基金首要目標係支援在囚及更新人士,往後我們亦會致力喺各項公益事務上建立更強大嘅支援配套,範圍包括但不限於:教育、企業初創同科研發展。

嚟緊嘅計畫包括:
1.「在囚支援指南持續更新計畫」
2.「助學金及獎學金計畫」
3.「推動海外香港文化教育與研究主流化」

我哋冀望透過教育培養人才、團結人才發展科企、聯合科企引領民族圖強,並回饋教育同人道支援,有如故鄉嘅榕樹群咁生生不息。希望可以為世界帶來多一點光明,照亮後來者前路,馭風駕浪,航向新曦。