Sprouts

董事與義務財委

董事

Eric Ho

生物學教授

作為美國公民,生活喺一個自由國度係一種榮幸,但我從未忘記故鄉嘅人權問題。
 
過去兩年,我一直參加各個支援香港集會,提高美國人對香港人道災難嘅關注。
 
我相信受過教育嘅人都有責任幫助世界變得更美好同民主,所以我毫不猶豫咁參與細葉榕基金,因為幫助困苦中人,係知識分子應有之義。

Kelly Pun

媒體工作者

作為一位美國人道主義者,目睹2019年香港人為自己嘅權利而戰,著實感觸良多。睇住好多勇敢嘅青年被港府起訴,甚至有人因此喪生,令我心碎非常。
 
希望通過細葉榕基金,可以幫助受苦嘅家庭,凝聚民運志士,攜手共建未來嘅光輝香港。
 
我哋都係香港人。

IMG_9069.jpg

Thomas Fung

會計師

喺英國學習同工作已經九年,目前從事會計師工作。 工作之餘,我一直協助一個英國民間組織,幫助香港人喺英國重新定居。
 
度過 2019 年和 2020 年真係很艱難,對不得不應對警暴同司法不公嘅人嚟講,狀況更堪虞。 受到香港人為民主自由而戰嘅勇氣所激勵,我會盡最大努力,向需要我哋協助嘅人提供人道援助。
 
「香港」兩個字唔淨止係一個地方, 而係香港人民嘅集體精神同情懷,不隨地滅,只隨人生。

 

義務財政監察委員

109271454_2642343979363383_7732232521602958741_n.jpg__nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=174925&_n

澳港聯

澳洲人權組織

澳港聯成立於 2014 年雨傘革命期間, 致力追蹤調查香港嘅人權狀況。
 
2019 年反修例法案運動期間,我哋喺澳洲不同城市舉辦多次集會,支持香港民運並為流亡港人提供適切幫助。我哋不停同各大政黨接觸,提出香港人權問題,並推動澳洲「救生艇計劃」,以幫助有需要嘅香港人。

image-20222205-154231.jpeg

鄭文傑先生

英國港僑協會 (HKB) 創辦人

無法想像政權迫害對我嘅威脅有幾迫切, 我只係一個普通公民, 但都可以對我施以長期拘留、污名化、折磨乃至被迫認罪,然後無奈流亡,離開我嘅家園。
 
對於支援在囚者嘅計畫,我發誓獨立履行我作為金融監管者嘅職責,以獲取同保持公眾嘅信心,確保政治受害者同佢哋嘅家屬都可以得到最大程度嘅人道支援。

張嘉莉小姐

藝術策展人、前灣仔區議員

目睹香港的公民社會在過去十年來的發展愈趨成熟,每個真香港人的努力都功不可沒。當下,香港人族群處於劣勢,早前建立的種種似乎已被粉碎,但不盡然。讓我們用不同的方法重新連結、重新建構!

作為細葉榕的義務財委,我會盡全力監管這基金的財務運作,確保支持者的捐助能真正幫助政治受害人及家屬。信任得以建立,我們才能真正地重新建構。